Tuesday, 21 January 2020 15:18

Kinetoza - Raul de miscare

Ce este kinetoza?

De fapt, kinetoza apare atunci cand perceptia sistemului vestibular din urechea interioara nu coincide cu imaginile vazute cu ochii. In acest caz, apare o alarma de eroare in creier, care declanseaza greata.

Pana la varsta de 6 luni, sugarii sunt protejati de acest fenomen, pentru ca sistemul vestibular nu este inca dezvoltat.

Din acelasi motiv, kinetoza cedeaza cu inaintarea in varsta: la persoane peste 50 de ani, sistemul vestibular devine tot mai insensibil. Conform unor cercetari recente, persoanele cu un nivel de histamina in sange mai ridicat sunt afectate de kinetoza. Histamina este o substanta semnalizatoare, care are diverse misiuni in corpul nostru- printre altele regleaza activitatea stomacului. Frica si stresul ridica nivelul histaminei, iar tendinta de kinetoza este accentuata.

Tuesday, 21 January 2020 10:31

Ce este carcinofobia?

Ideea dezvoltării cancerului poate deveni o obsesie care afectează calitatea vieții. Deși, în prezent, prima cauză a decesului la adulți reprezintă probleme legate de inimă, teama de a dezvolta orice tip de cancer este mult mai răspândită în întreaga populație.
Unul dintre motivele principale ale fobiei de boala canceroasă este în mod inevitabil asociat cu o imagine a suferinței și a durerii. Acest fapt a dus la dezvoltarea unui soi de fobie specifică cunoscută sub numele de: carcinofobie.

 În cazul specific al carcinofobiei, aceasta face parte din tulburările de anxietate și implică o teamă excesivă, irațională și necontrolabilă de a dezvolta sau de a suferi de un tip de cancer.

1. Urmați o rutină de seară

 Știm că s-ar putea să pară ceva contradictoriu o rutină pentru orele de odihnă, însă cercetătorii afirmă că trupurile noastre iubesc rutina. Rutina face ca organismul nostru să-și încetinească ritmul de funcționare, ceea ce ne poate ajuta să adormim mai repede. Odată ce ați stabilit un ritual de seară, corpul va începe să se pregătească pentru culcare. Dacă vreți să învățați cum să deveniți o persoană matinală, rutina de seară este una dintre cheile cele mai importante. Pentru aceasta este bine să faceți următoarele lucruri:

 1. Începeți prin a opri orice aparat electronic cu aproximativ 90 de minute înainte de a vă dori să mergeți la culcare. Opriți televizorul și închideți telefonul.

Wednesday, 08 January 2020 17:47

Proteinele

Proteinele sunt alcătuite din lanţuri de aminoacizi. Aminoacizii sunt uniţi într-o secvenţă particulară pentru a forma polipeptide şi polipeptide specifice se unesc pentru a forma proteine. Polipeptidele variează ȋn lungime de la polipeptide cu lanţ scurt, numite oliogopeptide, formate din 3 până la 15 aminoacizi, la polipeptide, cu lanţ mediu, formate din 21 până la 30 aminoacizi. Fiecare proteină poate conţine între 50 şi 1000 aminoacizi.

Wednesday, 08 January 2020 17:45

Lipidele

Lipidele se clasifică în: triacilgliceroli (care formează aproximativ 90-95% din lipidele din dietă, alcătuite din trei acizi graşi şi o moleculă de glicerol), mono şi diacilgliceroli, fosfolipide (componente structurale importante ale membranelor celulare), sfingolipide, glicolipide, steroli (ţesuturile animale conţin colesterol, în timp ce plantele conţin fitosteroli).
Lipidele au importante funcţii: sunt o importantă sursă de energie, 1 gram de lipide furnizând 9,3 kcal, conţin acizi graşi esenţiali, favorizează absorbţia vitaminelor solubile în grăsimi şi au de asemenea, un important rol structural, intrând in alcătuirea membranelor. Majoritatea grăsimilor sunt stocate sub formă de trigliceride, cea mai importantă rezervă de energie a organismului.

Page 1 of 13