Chlorella, cea mai nutritiva alga

Pentru o sanatate maxima o alta alga ce nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica este Chlorella. Atat Spirulina cat si Chlorella  sunt, intr-adevar, cele mai incredibile surse de hrana de pe planeta pamant. Din pacate omul zilelor noastre condus de instinctul primitiv se arunca imediat spre alimentatia daunatoare lui, prajeli, fast-food, alimentatie gatita (care prin fierbere si prajire isi distruge toate elementele bune) grasimi rele, alimente chimizate si procesate. Multa lume afirma in multe cazuri ca nu avem alternative. Nu e deloc asa. Spirulina si Chlorella fac mult mai mult bine si ofera o energie alimentara zilnica pe care multe

alimente procesate, chimizate, gatite nu o vor putea face niciodata. Insa din lene si dependenta de un trend anume e greu sa mai faci ceva, asta pana cand durerea si boala te vor rapune. Din acel moment incepi sa cauti, sa inveti, sa intelegi.

Pentru cine nu stie, SpirulinaChlorella si Phytoplankton sunt o solutie fezabila in rezolvarea malnutritiei de pe Terra. Spirulina (comparata gram pe gram) contine de 12 ori mai multe proteine decat carnea de vita (considerata de „publicul larg” ca fiind cel mai proteic aliment de pe planeta) si e o forma de proteina mult mai curata, mult mai pura, mult mai naturala, mai buna si mai absorbabila decat cea din carnea de vita, sau orice alta carne, deoarece proteina prezenta in chlorella mai contine si alte elemente ale unor minerale care, desigur, sunt de negasit in orice produs de carne, fie el de miel, gaina, porc sau vita. Componente din Chlorella reconstruiesc celulele nervoase. Chlorella poate vindeca boli cum sunt Alzheimer sau Parkinson. Chlorella contine acizi grasi esentiali (GLA: Gamma-Linoleic-Acid), absenti din majoritatea „mancarurilor normale” dar esentiali in buna functionare a celulelor nervoase.

Chlorella este o planta microscopica, care creste in apa dulce. Chlorella este prezenta pe planeta pamant de cateva miliarde de ani (sunt printre primele (alaturi de Spirulina) si cele mai simple forme de viata aparute, precedand si poate sustinand aparitia altor – forme de viata mai complexe). Contin o uimitore cantitate si varietate de vitamine, microminerale, acizi grasi esentiali, proteine, acizi nucleici, clorofila, si nenumarate fito-elemente. Cu siguranta un om ar putea trai foarte bine, consumand numai aceste doua microalge. Este un super-alimente, in medie, au dimensiunea de 2-8 microni (adica sunt de dimensiunea unei celule sanguine umane). Desi cateva fantastice proprietati nutritive si curative ale spirulinei si chlorellei au fost demonstrate stiintific, se considera ca peste jumatate din efectele benefice sunt inca necunoscute. contine clorofila, utila pentru detoxifiere si curatarea organismului. Utila in vindecarea constipatiei. Deosebit de utila pentru oamenii in proces de „reconstructie” (musculara, nervoasa, etc) cei care sufera de boli degenerative. Contine Factorul de Crestere Chlorella  (FCC) – care activeaza si catalizeaza sistemul imunitar, distruge celulele canceroase, etc. FCC, de asemenea, repara celulele nervoase in bolile degenarive (Alzheimer, Parkinson, etc). (Natural News)

Chlorella – un detoxifiant si imunostimulent eficient

Chlorella este denumirea generica a unei alge verzi unicelulare, microscopice, ce creste in apele dulci si contine cea mai mare cantitate de clorofila, dintre plantele cunoscute. Denumirea sa deriva din cuvintele grecesti „chloros”, care inseamana verde si „ella” care inseamna mic, referindu-se la marimea microscopica a acestei alge. Exista aproximativ 8000 de specii de chlorella dintre care cele mai cunoscute sunt C. vulgaris, C. pyrenoidosa, C. ellipsoidea, in a caror compozitie chimica intra unele elemente specifice, care dau speciei respective calitati terapeutice deosebite. In general chlorella este foarte bogata in calciu, iod, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, fitonutrient CGF, betacaroten, biotina, carotenoizi, clorofila, acizi grasi esentiali, acid folic, inositol, acid paraaminobenzoic (PABA), acid pantotenic, proteine, toti aminoacizii esentiali,  acizi nucleici ADN si ARN, vitamine : A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, E, K. In forma uscata, proportia substantelor nutritive este: 45% proteine, 20% carbohidrati, 20% grasimi, 5% fibre, si 10% minerale si vitamine. Stimulent imun, antitumoral, anticolitic, antiastmatic, antidiabetic, hipotensiv, antiulceros, echilibrant hormonal, previne infectiile, protejeaza corpul impotriva radiatiilor nocive, efect antioxidant, chelator al substantelor chimice si al metalelor grele din organism (detoxifiant), hipocolesterolemiant, laxativ.

Creste activitatea sistemului imun 
Chlorella stimuleaza sistemul imun  prin producerea de interferon, stimularea activitatii macrofagelor, a celulelor T si a factorului de necroza tumorala, ceea ce o face eficienta in tratamentul preventiv al cancerului, precum si a infectiilor bacteriene sau virale. Intr-un studiu al cercetatorilor japonezi de la Universitatea Kanazawa din Japonia si publicat in Special Edition of Health World Magazine 1989, se demonstreaza efectul de crestere a imunitatii asupra soarecilor tratati cu chlorella, o anumita perioada de timp.

Protejeaza organismul impotriva cancerului
Prin continutul sau in carotenoide (substante puternic antioxidante), are rol preventiv impotriva cancerului, la om. Studii recente ale cercetatorilor sud -coreeni, releva ca violaxantina (prezenta in C. ellipsoidea) si luteina prezente in C. vulgaris, au calitati de inhibare a cresterii celulelor tumorale si de cresterea a apoptozei celulelor canceroase – Journal of Agricultural and Food Chemistry, 26 noiembrie , 2008.

Creste longevitatea si reintinereste organismul
Chlorella pyrenoidosa contine un factor antiimbatranire numit CGF (Chrolella Growth Factor) si care are un rol important in stimularea cresterii, dezvolatarii si reinnoirii constante a celulelor organismului uman. Foarte valoros este si continutul in acizi nucleici ARN si ADN, care o face eficienta in procesele de reparatie celulara, crescand rata longevitatii.

Chelator al substantelor chimice si al metalelor grele din organism
Prin continutul sau crescut in clorofila, Chlorella detoxifica organismul de substantele chimice nocive (pesticide, medicamente, metale grele). Un studiu realizat in Japonia si publicat in Journal of Medicinal Food, in martie 2007, releva ca femeile care alapteaza, aflate in terapie cu chlorella, au avut concentratii mult mai mici de substante toxice (dioxina) in laptele matern, comparativ cu femeile care nu au luat acest supliment alimentar, iar nivelele de IgA (imunoglobulina) au fost semnificativ crescute la femeile din grupul consumator de chlorella, ceea ce a dus la scaderea infectiilor nou nascutilor din acest grup. Alt studiu realizat pe soareci de laborator, publicat in Food Chemistry Toxicology, in iulie 2008, a aratat ca tratamentul cu chlorella reduce semnificativ nivelele de plumb din sange si tesuturi.

Scade colesterolul din organism
Intr-un articol publicat in Journal of Medicinal Food, in septembrie 2008, cercetatorii japonezi au demonstrat ca nivelele crescute de colesterol sanguin, au revenit la normal la pacientii tratati timp de 16 saptamani cu chlorella, comparativ cu grupul martor, iar nivelele fluctuante de glucoza din sange, s-au echilibrat pe parcursul tratamentului. (Terapie Holistica)

Chlorella (propritati)

 • 45% proteina
 • 20% grasimi
 • 20% carbohidrati
 • 5% fibra
 • 10% minerale si vitamine
 • alga bogata in peste 20 de vitamine si minerale calciu, magneziu, fier, fosfor, iod, vitamina C, B1, B2, B2, B5, B6, B12, E si K, biotina, inositol, acid folic
 • 18 aminoacizi incluzand si pe cei 8 esentiali
 • intareste sistemul imunitar si lupta impotriva infectiilor
 • bogata in beta-caroten
 • scade colesterolul
 • supranumita suplimentul energiei si vitalitalitatii
 • ajuta in scaderea in greutate si mentinerea unui corp suplu
 • este folosita in Japonia pentru ulcer duodenal, gastrita, colite, hipertensiune, diabet, hipoglicemie, astm
 • bogata in clorofila, care are efect regenerant la nivel celular, protejeaza impotriva radiatiilor razelor ultra violete
 • impiedica raspandirea cancerului
 • protejeaza corpul impotriva radiatiilor aplicate in tratamente ale cancerului
 • continut mare de fibre care accelereaza tranzitul intestinal, ajutand la detoxifiere si inlaturarea constipatiei
 • echilibreaza ph-ul corpului uman, deoarece este alcalina
 • le este recomandata bolnavilor de Alzheimers si Parkinson, deoarece poate reface distrugerea nervilor la nivelul creierului, cat si a sistemului nervos in general
 • incetineste cresterea tumorilor
 • spala depunerile de mercur din corp cat si alte metale grele

Studii despre Chrollera (Algae Facts)

Chlorella şi cancerul

Un lot de şobolani a fost supus unui tratament cu substanţe chimice care au dus la declanşarea cancerului la ficat. O parte dintre şobolani a fost tratată cu pulbere de chlorella adăugată în hrană (1/10 din cantitatea de hrană). În continuare a fost examinat numărul porţiunilor atacate de cancer din ţesutul ficatului: în grupul supus tratamentului cu chlorella s-a constatat o reducere cu cca. 68% a ţesuturilor atacate, iar întinderea acestor porţiuni era cu cca. 74% mai mică. Într-un experiment efectuat asupra unui lot de şoareci cărora li se injectaseră celule de cancer mamar, grupul de control netratat cu chlorella a decedat în decurs de 20 de zile, în timp ce cea mai mare parte dintre şoarecii trataţi cu extract de chlorella (73-80%) a supravieţuit mai mult de 60 de zile. Extractul a părut să fie eficace şi împotriva răspândirii celulelor canceroase. Efectul descris mai sus a fost însă obţinut doar în cazul existenţei unui sistem imunitar intact. Nakano, S., et al., Chemosphere. 2005, 61 (9), 1244 – 55. Epub 2005 Jun 27.

Chlorella şi detoxifierea

Studiul a fost efectuat pentru a clarifica dacă chlorella poate duce la o eliminare sporită a mercurului din organismul uman, în cazul în care o persoană suferă de expunere la mercur din cauza plombelor dentare de amalgam. La studiu au participat 36 de pacienţi, dintre care la 25 a început, din a patra săptămână, să le fie administrat treptat preparatul din alge. Pe parcursul întregii durate a experimentului, timp de 13 săptămâni, s-au recoltat în mod regulat probe de urină şi de scaun, în total 807 probe de scaun şi 817 probe de urină. În plus, au fost efectuate măsurători ale concentraţiei de mercur în salivă la fiecare pacient, odată la începutul experimentului şi odată la sfârşit. Rezultatele studiului sunt limitate, deoarece numărul participanţilor este relativ mic şi, prin urmare, relevanţa statistică a calculelor este scăzută. Totuşi, se pot trage următoarele concluzii: Rezultatele indică un efect clar de eliminare (care reiese în special din concentraţia mărită de Hg din scaun), precum şi îmbunătăţirea stării fizice şi psihice a pacienţilor. Această îmbunătăţire s-a constatat mai ales în cazul pacienţilor care eliminau în mod constant cantităţi mari, sporite de mercur prin scaun, urmare a expunerii la mercur din cauza plombelor de amalgam. În plus, ca urmare a îmbunătăţirii stării generale, se constată că efectele secundare ale expunerii la mercur apar mult mai rar şi într-un număr redus. Efectul puternic de eliminare a Hg nu pare să aibă efecte secundare. Dr. Dietrich Klinghardt . 2802 E. Madison No, 147, Seattle, WA 98112, USA.

Chlorella şi sistemul imunitar

Acest studiu descrie modul de identificare a trei preparate polizaharidice cu o greutate moleculară ridicată care au fost izolate din anumite microalge destinate consumului alimentar, microalge ce prezintă o puternică capacitate de activare a monocitelor/macrofagelor umane: immulina din C.vulgaris, immunon din A flos-aquae şi immurella din C. pyrenoidosa. Aceste polizaharide au o structură complicată şi au fiecare o greutate moleculară aproximativă de peste zece milioane Dalton. Toate trei polizaharidele au fost hidrosolubile şi prezentau între 0,5 şi 2% din greutatea uscată a microalgelor. Activitatea imunostimulatoare a fost măsurată cu ajutorul unui biotest bazat pe factorul de transcripţie pentru activarea factorului nuclear kappa B în THP-1 monocite/macrofage umane. Cu ajutorul acestui sistem, valorile EC50 pentru aceste polizaharide din microalge au atins 20-110 ng/ml (cca. 10pM). Activarea THP-1 a fost confirmată prin măsurarea inducţiei mRNA a imuncitokinei prin utilizarea reacţiei in lanţ revers-transcriptază–polimerază. Fiecare dintre polizaharide a avut drept efect creşterea considerabilă a nivelului mRNA al Interleukin-1 beta şi a factorului de necrozare a tumorilor Alpha. Supuse unei activări in-vitro a monocitelor, aceste polizaharide s-au dovedit a fi între de o sută şi de o mie de ori mai active decât preparatele polizaharidice utilizate clinic la ora actuală pentru terapia imună a cancerului. Pugh-N; Ross-SA; ElSohly-HN; ElSohly-MA; Pasco-DS; Nationales Zentrum für Naturproduktforschung, 40 Forschungsinstitut der pharmazeutischen Wissenschaften, Pharmazieschule, Universität Mississippi, MS 38677, USA. In vivo-Studie.

Chlorella şi efectele antioxidative

În cadrul unor experimente de hrănire s-a dovedit că stressul oxidativ (peroxidarea lipidelor) prezent la şobolani diabetici a scăzut ca urmare a administrării de chlorella. Celule imunitare izolate (macrofage) au fost stimulate cu ajutorul unor elemente bacteriale (lipopolizaharide). Pentru a se apăra de agenţi patogeni, aceste celule au produs monoxid de azot (NO), care produce inflamaţii şi declanşează stressul oxidativ. În cazul celulelor tratate anterior cu un extract de diclormetan din chlorella, cantitatea de NO produsă a fost mai mică, iar enzimele care pot diminua stressul oxidativ erau active într-o mai mare măsură (superoxid dismutaza, catalaza, gluthation peroxidaza şi gluthation reductaza). Takekoshi, H., et al., Oncol. Rep. 2005, 14 (2), 409 – 14.