Cum se pot preveni demenţa şi boala Alzheimer

Dementa este afectiunea cerebrala care se caracterizeaza prin scăderea treptată, progresivă a funcţiilor mentale cum ar fi: gândirea, judecata, comportamentul, limbajul, personalitatea, învăţarea şi memoria. De multe ori boala Alzhimer este confundata cu dementa, in realitate ele sunt doua patologii diferite. Dementa este cauza a mai multor afectiuni precum: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Huntington şi demenţa cu corpi Lewy. 

Dementa este afectiunea cerebrala care se caracterizeaza prin scăderea treptată, progresivă a funcţiilor mentale cum ar fi: gândirea, judecata, comportamentul, limbajul, personalitatea, învăţarea şi memoria. De multe ori boala Alzhimer este confundata cu dementa, in realitate ele sunt doua patologii diferite. Dementa este cauza a mai multor afectiuni precum: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Huntington şi demenţa cu corpi Lewy. Explicatiile privind aparitia bolii: Boala Alzheimer atinge regiunile cerebrale care controlează gândirea, memoria și limbajul. Ea debutează progresiv și starea pacientului se degradează în general lent. Pentru moment, cauza bolii este necunoscută și nu există întotdeauna tratament eficient.

Boala Alzheimer poartă numele unui medic, dr. Alois Alzheimer, care a descris în 1906 anomaliile țesutului cerebral la un pacient care a murit de o boală cerebrală neobișnuită. Aceste anomalii sunt caracteristice bolii Alzheimer. Această boală se întâlnește la toate clasele sociale, nu e legată nici de sex, nici de apartenența etnică, nici de situarea geografică. S-a observt insa ca persoanele care iau medicamente pentru colesterol (statine) au o incidenta mult mai crescuta in randul bolnavilor. Se fac studii serioase in ceea ce priveste

statinele si posibilitatea de contactare a bolii in urma consumului de statine. Momentan nu se cunosc motivele aparitiei acestei boli dar s-a ajuns la concluzia ca boala Alzheimer nu este datorată: unei ateroscleroze; unei solicitări excesive sau insuficiente a creierului; bolilor cu transmitere sexuală; vârstei avansate; procesului normal de îmbătrânire; aluminiului sau altor metale.

Simptomele afectiunii: Daca vorbin in mare de simptomatica putem enumera cateva efecte vizibile la majoritatea pacientilor: alterarea gândirii, a judecăţii, memoriei, vorbirii, înţelegerii, scrisului sau cititului, schimbări ale personalităţii, confuzie, dificultate în a executa sarcini complexe, imposibilitatea de a vă îngriji singur. Dar fiecare om in parte este unic. Daca in prima faza un pacient are un cumul de simptime se poate ca la altul sa apata aceste simptome in faza a doua a bolii. Este foarte important sa se cunoasca stadiile bolii atat de catre bolnav cat si de anturajul celui bolnav.
Stadiul inițial Stadiul inițial este adesea ignorat și interpretat pe nedrept de specialist, de familie și de prieteni ca o “senilitate” sau ca un fenomen de îmbătrânire normal. Cum debutul bolii se instalează progresiv, este dificil de determinat cu precizie debutul bolii. 

Persoana poate: - să-i fie dificil să vorbească - prezenta tulburări evidente de memorie, mai ales memoria faptelor/evenimentelor recente - orientarea dificilă în timp - să se piardă în locuri cunoscute - să nu reușească să ia decizii - să-și piardă toate inițiativele sau motivațiile - să prezinte semne de depresie sau agresivitate - să-și piardă interesul pentru distracții sau activități obișnuite cotidiene 

Stadiul de evoluție medie De-a lungul evoluției bolii, tulburările devin mai evidente și mai jenante. 
Pacientul atins de boala Alzheimer are dificultăți în activitățile cotidiene și poate: - prezenta tulburări serioase de memorie, mai ales când e vorba să-și amintească fapte recente și nume - deveni incapabil să trăiască singur fără dificultate - deveni incapabil să-și facă menajul și drumurile obișnuite - prezintă halucinații și idei delirante 

Stadiul evoluat Acest stadiu este caracterizat printr-o dependență și o inactivitate totală a pacientului. Tulburările de memorie sunt grave și degradarea psihică provocată de boală devine vizibilă.

Pacientul poate: 

 • avea dificultăți de a se hrăni 
 • nu poate recunoaște pe cei apropiați, prietenii sau obiectele personale 
 • avea dificultăți de înțelegere și interpretare a evenimentelor - nu se poate regăsi pe el însuși - avea dificultăți de deplasare 
 • poate prezenta incontinență urinară și de materii fecale 
 • poate avea un comportament inadecvat în public 
 • deveni obligat să folosească un scaun rulant sau să rămână la pat 

Tratament: In prezent, nu există tratament pentru vindecarea bolii Alzheimer. Totuși, există la ora actuală două clase de medicamente care pot ameliora simptomele și chiar încetini evoluția bolii. Acestea sunt susțiunte de un pogram national, eliberându-se gratuit cu aprobare de la C.A.S.

1. Inhibitori de acetil-colinesterază: 

 • Donepezil (Aricept , Aricept Evess);
 • Galantamina (Reminyl);
 • Rivastigmina (Exelon).

2. Antagonisti NMDA

 • Memantina (Ebixa)

3. Sunt utilizate medicamente adjuvante:

 • Cerebrolysin – utilizat in prevenție și în formele ușoare sau moderate de boală de memorie;
 • Extract de Gingko Biloba – utilizat în prevenție și în formele ușoare și medii de boală de memorie; 
 • Medicație psihiatrică – în cazul formelor de boală de memorie cu tulburări de comportament;
 • Vitamino-terapia și antioxidantele – utilizate în principal în prevenție dar și în formele ușoare de boală de memorie;
 • Medicația patologiei asociate.

Alimentatia bolnavului de AlzheimerAbordata din punct de vedere nutritional boala Alzheimer paote sa aduca bolnavului un adevarat festin. Combinarea de alimente aduce farvuriei atat o paleta variata de culori cat si un o aroma care ii poate face invidiosi pe multi. Din alimentatia bolnavului nu trebuie sa lipseasca sucurile din legum si fructe, piureurile de fructe, pestele, uleiurile de peste, fructele de mare si scoicile, semintele, paine neagra sau graham trebuie sa avem grija sa suplimentam alimentar cu produse care contin vitamina B9 (acidul folic care intervine in siteza mai multor neurotrasmitatori), antioxidanti, vitamina C, Omega 3, Vitamina E.