Autofagia, secret al regenerării celulare și al reîntineririi

Autofagia este un sistem de degradare al proteinelor, un proces catabolic ca un răspuns la stres sau o cale naturală de a distruge și a recicla componentele deteriorate sau inutile. Denumirea provine de la un cuvânt grecesc ce semnifică „autodigerare” și procesul este conservat pe linie evolutivă la toate celulele eucariote. Procesul a fost remarcat pentru prima dată la ficatul de șobolan după administrarea de glucagon, de către K. Porterși T. Ashford în 1962. Procesul a fost denumit după puțÎn timp, în 1963, de către biochimistul belgian C. De Duve (Klionsky et al., 2008).Organitele celulare sunt înglobate în vezicule cu membrane dublă, numite autofagozomiși prezentate lizozomilor pentru a fi degradate de către aceștia.Autofagia este prezentă în mod normal la un nivel de bazal în cazul mamiferelor, fiind reglată deanumiți factori, cum ar fi stresul oxidativ, înfometarea, hipoxia.Am pornit de la ipotezacăstimularea autofagiei prin metode farmacologice are drept consecințăo regenerare parțialăa țesuturilor îmbătrânite și ca urmare ar stimula îmbătrânireasănătoasădin punct de vedere cognitivși funcțional.

Read more...

OBEZITATEA - o boala a metabolismului

Obezitatea reprezinta cresterea greutatii pe seama tesutului adipos, cu mai mult de 20% fata de greutatea ideala. Numele provine din latinescul:  „obedo-obedere”, care inseamna a manca mult si lacom. In practica, fiecare dintre noi a fost cantarit macar o data la medicul de familie sau avem cantar acasa- pe care il consideram prieten sau dusman. Indiferent de greutatea pe care o aveti acum- eu l-as considera mereu prieten.

Cum se evalueaza obezitatea

Pentru evaluarea obezitatii se masoara: indicele de masa corporala (IMC) si circumferinta abdominala (CA). IMC se calculeaza astfel= greutate corporala (kg)/inaltime2 (m).

Circumferinta abdominala ne ajuta la diagnosticarea obezitatii de tip abdominal si evalueaza riscul cardio-vascular al persoanei respective. Exista persoane cu greutate corporala normala, dar care au grasime dispusa abdominal –  „au burta”. Acestea au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, boli de inima, hipertensiune arteriala.

Obezitatea in lume

Frecventa cu care intalnim persoane cu exces de greutate variaza cu varsta. In lume, cel mai des este intalnita la femei. Nu degeaba bunicile sunt prezentate in cartile de povesti sau reclame ca femei  grasute. De asemenea, intotdeauna bunicile ne vor dori si ne vor gati multe bunatati- sa fim  „grasi si frumosi”. Din pacate, dintr-o astfel de grija exagerata, intalnim tot mai des copii obezi.  Obiceiul de a lua masa in oras a crescut semnificativ in ultimii ani. Din pacate cele mai aglomerate locuri de servit masa sunt cele de tip fast-food. Intr-un  studiu observational american pe populatia tanara, cu varste intre 18-30 de ani,  inceput in anul 1984, cu urmarire pana in 2001 (CARDIA) s-a aratat ca frecventa consumului de alimente de la fast-food este direct asociata cu cresterea in greutate.

Read more...

IMUNITATEA Q&A

Care este rolul sistemului imunitar?

Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a se apara de agentii patogeni - virusuri, bacterii, paraziti si toxine. Sistemul imunitar este un sistem complex de celule si molecule (anticorpi) al carui rol este sa asigure protectia impotriva agresorilor. Sistemul imun detecteaza agentii patogeni, ii distruge si, foarte important, memoreaza antigenul pentru a putea reactiona prompt si data viitoare cand il va intalni.

Imunitatea poate fi innascuta sau naturala – este imunitatea cu care ne nastem si care nu se modifica in cursul vietii sau poate fi dobandita, cand se instaleaza in urma contactului cu diferite microorganisme sau postvaccinare.

Exista o legatura intre sistemul imunitar si cel limfatic?

Sistemul limfatic este o componenta importanta a sistemului imun si reprezinta sistemul organismului de aparare si de purificare. Sistemul limfatic este format din  limfa, din vase limfatice - care asigura transportul limfei - si din structuri si organe care contin tesut limfatic, cum sunt timusul, ganglionii limfatici, splina si amigdalele:

  • Timusul este o glanda de mici dimensiuni, situata in spatele sternului si deasupra traheei al carui rol este productia de limfocite T responsabile de imunitatea celulara. Timusul este mai activ in perioada adolescentei si isi pierde din proprietati pe masura ce inaintam in varsta.
  • Amigdalele fac parte din prima linie de protectie a sistemului digestiv si a aparatului respirator, distrugand bacteriile si virusurile de la acest nivel; extirparea acestora face ca agentii agresori din mediu sa patrunda cu usurinta in organism.
  • Rolul splinei este de a sintetiza anticorpii, de a distruge si de a elimina bacteriile anihilate de anticorpi, precum si  celulele sanguine moarte.
  • Ganglionii limfatici  sunt localizati de-a lungul intregului corp si contin celule B care secreta anticorpi, celule T si celule macrofage
Read more...

Sedentarismul in perioada COVID 19

După multe săptămâni de carantină la domiciliu, unii adulți (și copii) din mai multe țări au observat ceva diferit despre ei înșiși – și anume că au în plus în jur de 15 kilograme. Acest lucru este rezultatul unor obiceiuri alimentare proaste și a vieții sedentare din timpul acestei pandemii. Există o mulțime de factori în joc aici, inclusiv sentimentele de singurătate și anxietate, pofta pentru mâncarea reconfortantă, apelarea la mâncare ușoară, pregătită și șederea în interior mult mai des decât în perioada de pre-carantină. Dar acum este într-adevăr cel mai bun moment pentru a începe un nou plan de alimentație și de rutină de exerciții fizice pe care le puteți urma mult timp după ce viața revine la normal.

 Din fericire au existat și câteva obiceiuri pozitive pe care unele persoane le-au urmat sau le-au descoperit cu ocazia pandemiei cauzate de virusul Covid-19. Iată care sunt acestea:

 Obiceiuri pozitive pe perioada pandemiei de Covid-19

1. Gătitul acasă

 Gătitul acasă este cel mai bun mod de a vă menține controlul asupra dietei. O analiză publicată în Jurnalul Internațional de nutriție comportamentală și activitate fizică a indicat faptul că consumul mai frecvent de mâncăruri gătite acasă este asociat cu un aport mare de fructe și legume, niveluri mai mari de vitamina C și consumul crescut de alimente care inhibă hipertensiunea.

 În plus, cei care consumă mese gătite acasă mai mult de cinci ori pe săptămână, comparativ cu cei care mâncau acasă doar de trei ori, aveau un procent de 28% mai puțin să devină supraponderali.

 Unele tendințe populare de mâncare în carantină însemna pregătirea pâinii de casă, a produselor gătite la cuptor și a unui mic dejun sănătos. Acest lucru este minunat și există atât de multe rețete sănătoase pe care le puteți încerca pentru a prepara mese sănătoase și echilibrate care sunt de asemenea bune pentru corpul vostru.

Read more...

Candida de la A - la - Vindecare

Ce este candidoza?

Fiecare dintre noi avem in intestine o asa numita “flora intestinala”.

Aceasta flora este o formata din 100 trilioane ( = 1 milion de miliarde) organisme microscopice care traiesc in intestine si cantaresc intre 1,5 si 2,5 kg din greutatea noastra.

Desi cele mai multe se gasesc in intestine noastre, ele sunt raspandite in intreg organismul uman: pe toata suprafata pielii. Spre deosebire de barbati,  femeile au aceste bacterii in cantitate mare  in vagin.

La un om sanatos aceasta flora este formata din 85% bacterii benefice sau probiotice (flora de fermentatie) si 15% organisme patogene (flora de putrefactie). Dintre organismele din flora de putrefactie (cu organisme patogene), cea mai raspandita este o specie de ciuperca numita Candida Albicans.

Care e rolul bacteriilor benefice?

1. Sa creeaze o bariera pentru  a nu perminte organismelor patogene sau alimentelor incomplet digerate din intestine sa patrunda in sange.

2. Sa asigure imunitatea organismului: sunt pilonul de baza al imunitatii.

3. Sa inbuntateasca absorbtia nutrientilor.

4. Sa sintetizeze unele vitamine: complexul B si vitamina k.

5. Sa tina sub control flora de putrefactie (daunatoare).

Ultmiul punct este si cel mai important:

Flora de putrefactie (cu organismele daunatoare din care e formata) se gaseste in mod NATURAL in organismul uman. Nici bacteriile danuatoare, nici fungii (Candida), si nici alti  microbi NU daunaza organismului, atata timp cat exista destule (85%) bacterii benefice (probiotice) care sa le tina sub control.

Read more...

Ce trebuie să știți despre dieta in infectia cu Candida

Ce trebuie să știți despre dieta in infectia cu Candida

Ce este Candida?

Candida este un tip de ciuperca care este prezenta în corpul nostru la niveluri rezonabile pentru a ajuta la digestie, precum și la absorbție. Din păcate, atunci când există o supraaglomerare a acestei ciuperci, aceasta poate provoca unele probleme grave de sănătate. Supraaglomerarea cu Candida poate afecta atât bărbații cât și femeile și această ciupercă poate apărea și în diferite părți ale corpului. De cele mai multe ori se găsește în gură, degetele de la picioare, vagin și tractul gastro-intestinal si altele.

Simptomele infectiei cu Candida

Simptomele pot varia de la respirația urât mirositoare, până la artrită, arsuri la stomac și altele. Și pentru că simptomele candidei sunt similare cu alte infecții, deseori o ignoram. Vestea bună este că lupta împotriva acestei infecții este posibilă urmând o dieta .

Read more...

Antibiotice Naturale pentru care NU ai nevoie de prescripție

Aflandu-ne in mijlocul unui razboi impotriva consumului abuziv de antibiotice in urma caruia acestea ajung sa nu-si mai faca efectul in cazul grave in care ujtilizarea lor este vitala. A venit momentul sa ne indreptam atentia si catre antibioticele naturale. In continuare am ales sa vi le prezint pe cele cu eficacitate crescuta si utilizate pe scara larga in intreaga lume.
17 Antibiotice Naturale pentru care NU ai nevoie de prescripție

Usturoiul

este un excelent antibiotic care distruge doar bacteriile ‘rele’, are proprietati antifungice puternice , antivirale si antiparazitare, face toate acestea fara a afecta flora bacteriana benefica.

Ghimbirul

este remediu traditional pentru raceala si gripa , creste temperatura corpului ceea ce duce la transpiratie

Read more...

Metode de tratament pentru infecția cu Candida

Tratamentul 1 Eliminarea Candidei

Candida se elimina din organism odata cu cresterea numarului bacteriilor bune din intestin. Bacterii pe care le găsiți în legume și produse din lapte fermentate. Tratament pentru infecția cu Candida

Aveți două opțiuni pentru eliminare: doar cu lichide sau cu mâncare.

Începeți prin a prepara o supa de legume din ceapă organică, usturoi, telina, kale, sare de mare și apă pură. De-a lungul zilei, beti supa caldă; este imperativ să beți multă apă pentru a ajuta organismul să elimine toate toxinele din corpul dumneavoastră. Poate fi repetat după daca este necesar la fiecare câteva săptămâni. Acesta poate fi, de asemenea, folosit ca un „start” pentru produsele alimentare pentru curatare.

Read more...

Simptome comune ale infectiei cu Candida

Cele mai comune 9 Simptome ale infectiei cu Candida. Ai avut vreodată una din aceste probleme de sănătate? Epuizare, Pofta de dulciuri, Respiratie urat mirositoare, Limba alba, Gandire incetinita (ceata), Dezechilibrul hormonal, Dureri articulare, Pierderea apetit sexual, Probleme sinusale cronice și alergii, Probleme digestive (gaze și balonare), Sistem imunitar slabit, Infectii ale tractului urinar.

Dacă da, acestea sunt doar câteva din semnele ca puteți avea o infecție fungică cunoscută sub numele de candida. În acest articol veți afla alte simptome ale infectiei cu candida.

Ce este Candida?

Candida poate fi foarte gravă. Candida albicans este un tip de infecție găsită în gură, tractul intestinal și vagin (candidoză vaginală / genitală) și poate afecta pielea și alte mucoase. Dacă sistemul imunitar funcționează optim, acest tip de infecție este rareori gravă. Cu toate acestea, în cazul în care sistemul imunitar nu funcționează corect, infecția cu candida poate migra în alte zone ale corpului, inclusiv sângele și membranele din jurul inimii sau creierului, cauzând simptome serioase. Aceasta se numește candidoză invazivă.

Read more...

Aciditatea stomacală și cancerul de stomac

A lua în mod frecvent anumite medicamente contra arsurilor la stomac ar putea crește șansele de cancer de stomac, sugerează noile cercetări realizate în acest domeniu. Riscul de apariție a cancerului este direct proporțional cu timpul și frecvența cu care au fost luate aceste medicamente, numite și inhibitoare ale pompei de protoni (IPP).

 Autorii studiului au remarcat faptul că acest risc a cancerului de stomac a crescut între două și opt ori, potrivit cercetărilor realizate în acest sens. Deși riscul relativ pare ridicat, riscul absolut a fost mai mic. Dar riscul relativ a fost statistic semnificativ, în mod special pentru persoanele infectate cu Helicobacter pylori, o bacterie relaționată de cercetători cu cancerul de stomac.

 „Cu toate că IBP este unul dintre cele mai frecvent utilizate medicamente pentru a trata boala de reflux și dispepsie, medicii ar trebui să fie atenți atunci când prescriu IBP pe termen lung, chiar și în cazul pacienților cu bacteria Helicobacter Pylori eradicată“, a afirmat dr. Wai Keung Leung, cercetător principal și profesor de gastroenterologie din cadrul Universității din Hong Kong.

Read more...

Ceaiul de iasomie – beneficii extraordinare pentru sănătate

Ceaiul de iasomie oferă numeroase beneficii pentru minte, corp și suflet într-o varietate de moduri. În forma sa cea mai naturală, floarea de iasomie poate fi infuzată cu ceai verde sau cu ceai alb sau poate fi consumată infuzia de iasomie ca atare.

 Dar ce face ca ceaiul de iasomie să fie atât de unic? Conform celor mai recente cercetări științifice, ceaiul de iasomie poate îmbunătăți sănătatea și starea de bună-dispoziție. Conform cercetătorilor, ceaiul de iasomie poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate păstra pielea tânără și plină de prospețime. De asemenea, ceaiul de iasomie poate ameliora stresul și anxietatea și poate ajuta la pierderea în greutate și poate chiar reduce riscurile de a dezvolta numeroase afecțiuni cronice, inclusiv diabetul și, de asemenea, cancerul.

Read more...

Temperatura normala a corpului

Corpul inregistreaza modificari ale temperaturii pe tot parcursul zilei. Aceasta atinge cele mai mici valori in timpul diminetii intre orele 4-6 si cele mai mari valori intre orele 18-20. Temperatura normala a corpului uman este de 37 de grade Celsius. Totusi, la fel de normala este si temperatura de 36.1 grade Celsius inregistrata dimineata sau cea de 37.2, inregistrata seara.

Un copil poate avea o temperatura mai mare decat in mod normal, daca este mai gros imbracat. De asemenea, daca este cald in locul in care se afla, temperatura unui copil poate sa creasca.

Variatii de temperatura pot exista in cazul copiilor nou-nascuti, la persoanele care locuiesc in anumite arii geografice, in timpul somnului sau la trezire si cand senzatiile de foame sau frig sunt mai accentuate.

Ce este temperatura normala a corpului

Temperatura normala a corpului este unul dintre indicatorii principali ai functionarii normale a organismului si un indice al starii generale de sanatate. Pe plan intern, toate functiile corpului necesita mentinerea unei valori adecvate a temperaturii. Prin urmare, orice abatere grava de la temperatura normala a organismului este un indiciu al unor probleme de sanatate. Gradul de deviere al acesteia poate determina nivelul seriozitatii problemei medicale. Prin urmare, masurarea temperaturii corpului este un mijloc simplu de monitorizare a starii de sanatate a unei persoane.

Limita normala de temperatura a corpului in functie de varsta

Read more...

Mușchii faciali ne trădează ințentiile!?!?!

Ceea ce este insa remarcabil este ca "muschii universali", de baza, cei care contribuie la afisarea pe fata a emotiilor universale, variaza nesemnificativ intre indivizi. Pe de alta parte, muschii "neesentiali", cei care nu sunt implicati in producerea expresiilor universale, variaza de la un individ la altul. Emotiile universale, despre care vorbeam mai sus, sunt: dezgustul, dispretul, fericirea, frica, furia, tristetea si surpriza. Le numim emotii universale pentru ca toti indivizii speciei umane, indiferent de rasa, cultura, varsta, sex etc., le manifesta in acelasi fel pe fata. Evident ca exista diferente generate de particularitatile fizionomice, de regulile de afisare conditionate cultural si altele, insa fiecare dintre cele sapte emotii are niste indicatori de incredere care apar pe fata in momentul in care persoana resimte respectiva emotie. De asemenea, exista situatii particulare in care indivizii manifesta emotiile la nivelul fetei intr-o maniera aparte sau nu le manifesta deloc (persoanele cu autism, schizofrenie, boala Alzheimer, persoanele injectate cu toxina botulinica etc.).

Read more...

Pâinea din comerț – un aliment care ne îmbolnavește

Pâinea noastră cea de toate zilele este din ce în ce mai nocivă pentru sănătate. Alimentul de bază al românilor nu mai este preparat tradițional, doar din 4 ingrediente: făină, drojdie de panificaţie, sare de bucătărie şi apă. Acum pâinea abundă în E-uri, adaosuri de zaharuri și alte “bazaconii” care generează boli cardiovasculare, diabet, obezitate, etc.

În urma unui studiu amănunțit realizat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) s-a descoperit că în compoziția pâinii feliate din hipermarketuri / supermarketuri se mai găsesc următoarele ingrediente:

Read more...
Page 1 of 5